Σύνδρομο απιοειδούς – Mία αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει.

 

Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από ερεθισμό του ισχιακού νεύρου λόγω της συμπίεσης του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του απιοειδούς μυός (κατά την αθλητική δραστηριότητα – τρέξιμο & jogging), την παρατεταμένη καθιστική εργασία ή την άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση.

Ο πόνος στη περιοχή των γλουτών είναι το πιο κοινό σύμπτωμα & γιαυτό συσχετίζεται συχνά με την ισχιαλγία πού προέρχεται απο προβλήματα στήν μέση (ΟΜΣΣ). Το Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο περπάτημα, λόγω του πόνου στο γλουτό και τα κάτω άκρα.

Το σύνδρομο απιοειδούς είναι μία από τις αιτίες της ισχιαλγίας. Αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και μέτρα για τη μείωση της φλεγμονής των μυών και των τενόντων του. Σε επίμονα συμπτώματα, η περαιτέρω θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τοπική έγχυση αναισθητικού και άλλων φάρμακων. Σπάνια, η χειρουργική επέμβαση εκτελείται για να ανακουφίσει την πίεση.

Share this: