Η στιγμή που το παιδί κάνει τα  πρώτα του βήματα είναι μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για το ίδιο το παιδί. Ωστόσο όταν τα βήματα αυτά γίνονται με λάθος παπούτσια μπορεί να προκύψουν προβλήματα τόσο στην σωστή βάδιση όσο και τη σωστή ανάπτυξη του ποδιού.

Πως όμως πρέπει θα επιλέξουμε τα σωστά παπούτσια τα οποία θα επιτρέψουν τη σωστή βάδιση και τη σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση του ποδιού;

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί κανόνες σχετικά με την επιλογή του σωστού παπουτσιού για το παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα.Papush-Blue-Infant-Walking-Shoes-P13011706

  • Προτιμήστε παπούτσι το οποίο να είναι μαλακό ,ελαφρύ κατά προτίμηση από φυσικά υλικά (μαλακό δέρμα ή ύφασμα) . Αποφύγετε παπούτσια με σκληρό δέρμα ή συνθετικά υλικά τα οποία δεν αφήνουν το πόδι να »αναπνεύσει».
  • Μία αντιολισθητική σόλα από καουτσούκ με ραβδώσεις θα προσφέρει καλή πρόσφυση.
  • Αποφύγετε κάθε είδους »ανατομικού» , »ορθοπαιδικού» ,σκληρού-άκαμπτου παπουτσιού . Το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Με τη βάδιση ξεκινά η εκγύμναση όλων των μυών , τενόντων , συνδέσμων του ποδιού. Τα σκληρά παπούτσια καθώς και τα παπούτσια που ακινητοποιούν την ποδοκνημική άρθρωση (μποτάκια) περιορίζουν την σωστή εκγύμναση και ανάπτυξη των δομών αυτών καθώς και την ιδιοδεκτικότητα. Προτιμότερο είναι τα παιδιά αυτής της ηλικίας να περπατούν ξυπόλητα όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Αποφύγετε κάθε είδους παντόφλες -σαγιονάρες οι οποίες είναι πολύ ασταθείς και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.
  • Προσέξτε να έχουν το σωστό μέγεθος. Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι το μακρύτερο δάχτυλο πρέπει να έχει κενό από το τέλος του παπουτσιού ένα με ενάμισι δάχτυλο (ένα έως δύο εκατοστά), τα δάχτυλα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και η φτέρνα να μη βγαίνει αλλά ούτε να πιέζεται.
  • Ελέγχετε τακτικά το μέγεθος των παπουτσιών . Το πόδι του παιδιού μεγαλώνει πολύ γρήγορα και χρειάζεται συχνά αλλαγή σε μεγαλύτερο νούμερο.
  • Αποφύγετε τη λογική »Να του τα πάρω μεγαλύτερα για να του κάνουν και αργότερα».
  • Αποφύγετε να φορέσετε στο παιδί σας μεταχειρισμένα παπούτσια. Τα παπούτσια έχουν »μνήμη». Διαμορφώνονται ανάλογα και αποκτούν τη φόρμα του ποδιού που τα φόρεσε αρχικά, και σίγουρα το πόδι του παιδιού σας δεν είναι πανομοιότυπο με το πόδι του παιδιού που φορούσε πριν το παπούτσι .
Share this: