Τενοντίτιδα (Ορογονοθυλακίτιδα) χήνειου πόδα

Η ορογονοθυλακίτιδα του χήνειου πόδα είναι μια φλεγμονή του θυλάκου ο οποίος ευρίσκεται μεταξύ του οστού της κνήμης και τριών τενόντων των οπισθίων μηριαίων μυών στο γόνατο.

Anterior view of normal knee joint with ligaments, showing anserine bursa. SOURCE: AMuscsk_20130131_v0_001. Used in 90599, variations in 4A11961, 4A11959, 4A12036, 1B12036. References: 11289_Mech_1203

Εμφανίζεται όταν ο θύλακος ερεθίζεται και παράγει μεγαλύτερη ποσότητα υγρού προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο) και πίεση στους παρακείμενους ιστούς. Ο πόνος και η ευαισθησία 2 με 3 εκατοστά κάτω από την άρθρωση είναι κοινά συμπτώματα της ορογονοθυλακίτιδας.

Αίτια

Η ορογονοθυλακίτιδα του χήνειου πόδα είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης και της συνεχούς τριβής και πίεσης στον θύλακο. Εμφανίζεται συχνά σε αθλητές και κυρίως σε δρομείς, όπως και σε άτομα με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας.
Αρκετοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορογονοθυλακίτιδας, συμπεριλαμβανομένων:
– Εσφαλμένων τεχνικών προπόνησης χωρίς διατάσεις ή «ζέσταμα»
– Παχυσαρκία
– Τραυματισμού του γόνατος σε στροφή
– Ρήξη του έσω μηνίσκου

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της ορογονοθυλακίτιδας του χήνειου πόδα περιλαμβάνουν:
– Σταδιακά αυξανόμενο πόνο στην έσω πλευρά της κνήμης, δύο με τρία εκατοστά κάτω από το γόνατο.
– Πόνο κατά την άσκηση ή το ανέβασμα σκαλιών

Κλινική εξέταση

Ο Ορθοπαιδικός εξετάζει το γόνατο μετά από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή. Τα συμπτώματα της ορογονοθυλακίτιδας του χήνειου πόδα μπορούν να μιμηθούν εκείνα ενός κατάγματος κόπωσης, οπότε η ακτινογραφία βοηθάει συνήθως στην τελική διάγνωση.

Θεραπεία

Οι αθλητές που παρουσιάζουν ορογονοθυλακίτιδα του χήνειου πόδα πρέπει να λάβουν εκείνα τα μέτρα ώστε να τροποποιήσουν το πρόγραμμα προπόνησής τους. Συγκεκριμένα:
– Ανάπαυση και διακοπή των ασκήσεων που καταπονούν το γόνατο.
– Παγοθεραπεία: Εφαρμογή πάγου για 20 λέπτα, 3 με 4 φορές την ημέρα.
– Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: (όπως ιβουπροφαίνη) για να μειώθει το οίδημα και ο πόνος.
– Ενεσοθεραπεία με τοπικό αναισθητικό και στεροειδή (κορτιζόνη) που παρέχει άμεση ανακούφιση.

OrthoKneeInjectPes
– Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις διατάσεων και υπερήχους
Εάν τα συμπτώματα δεν υφεθούν, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει την χειρουργική εκτομή του ορογόνου θυλάκου. Πρόκειται για μία σχετικά απλή επέμβαση για την οποία ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Μετεγχειρητικά, θα χρειαστούν πατερίτσες για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Share this: