Ναι, 070613heels-dngreείναι κομψά, σέξι και όμορφα, αλλά τα ψηλά τακούνια μπορεί να επιβαρύνουν πολύ τα πόδια σας  και άλλα μέρη του σώματός σας.

Οι άνθρωποι περπατούν πολύ κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς  τους, και πολύ συχνά η προσαρμογή στις απαιτήσεις της μόδας  γίνεται σε βάρος της άνεσης. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλοί ορθοπαιδικοί και ειδικά χειρουργοί άκρου ποδός έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα που προκαλούνται από τα ψηλά τακούνια.

Η καθημερινή και πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πόδια και μέση.

-Η βάδιση γίνεται ασταθής και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι ποιό επιρρεπείς σε διαστρέμματα και κατάγματα της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός

-Λόγω της πολύωρης χρήσης οι οπίσθιοι μύες της κνήμης ρικνώνονται πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε σειρά καταστάσεων όπως μεταταρσαλγία , πελματιαία απονευρωσίτιδα , τενοντίτιδα του αχιλλείου.

-Συνήθως το πόδι ολισθαίνει μέσα στο παπούτσι και τα δάκτυλα στριμώχνονται στο πρόσθιο μέρος αυτού με συνέπεια την ανάπτυξη επώδυνων κάλων , παραμορφώσεων στα μικρά δάκτυλα (σφυροδακτυλία), αύξηση των πιθανοτήτων για ανάπτυξη βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι) καθώς και νευρώματος Morton λόγω ερεθισμού των νεύρων που βρίσκονται μεταξύ των δακτύλων.

-Η συνεχής βάδιση με τακούνια επιβαρύνει επίσης τα γόνατα τη μέση ακόμα και τον αυχένα λόγω μεταφοράς του κέντρου βάρους του σώματος προς τα εμπρός.

-Λόγω της μη καλής λειτουργίας των μυών της κνήμης κατά τη βάδιση η φλεβική επαναφορά του αίματος από τα κάτω άκρα καθίσταται δυσχερής με αποτέλεσμα το πρήξιμο των ποδιών.

 

Τι μπορεί να γίνει όμως ώστε να αποφευχθούν  όλες αυτές τις επώδυνες καταστάσεις ;

 

  • Ναι στη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών αλλά με μέτρο. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση παπούτσια με τακούνι έως 4 εκατοστά και αποφύγετε τη χρήση υψηλότερων τακουνιών σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα.
  • Προτιμήστε παπούτσια με φαρδύτερο πρόσθιο μέρος και αποφύγετε τα στενά-μυτερά παπούτσια.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικούς πάτους στα παπούτσια σας ώστε να αποφεύγεται η ολίσθηση του ποδιού και το στρίμωγμα των δακτύλων στο πρόσθιο μέρος αυτού.
  • Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας καθημερινά και κάντε μασάζ στα πόδια και τις γάμπες σας για να εξασφαλίσετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
  • Κάντε καθημερινά διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης και των μυών της γάμπας σας .

 

 

  • διατάσεις

    Ασκήσεις – Διατάσεις άκρου ποδός και ποδοκνημικής Συνίσταται να γίνονται καθημερινά απο γυναίκες που χρησιμοποιούν ψηλοτάκουνα παπούτσια .

Share this: