Περιγραφή έργου

Αρθρίτιδα 1ης  μετατάρσοφαλαγγικής άρθρωσης

Hallux_rigidus_2_slide

Η 1η  μετατάρσοφαλαγγική άρθρωση αποτελεί το συνηθέστερο σημείο εντόπισης αρθρίτιδας στο πόδι . Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών.

Αίτια

Η πραγματική αιτία του δύσκαμπτου μεγάλου δάκτυλου δεν είναι γνωστή . Ωστόσο , αρκετοί παράγοντες κινδύνου έχουν ενοχοποιηθεί και σε αυτούς  περιλαμβάνονται:

  1. Μακρύ 1ο μετατάρσιο
  2.  Συνεχείς μικροτραυματισμοί του μεγάλου δακτύλου
  3. Οικογενειακό ιστορικό .

Συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα του δύσκαμπτου μεγάλου δάκτυλου αποτελεί ο πόνος κυρίως κατά τη βάδιση .Πολύ συχνά εμφανίζεται μία επώδυνη διόγκωση (οστεόφυτα) πάνω από την άρθρωση και το δάκτυλο γίνεται δύσκαμπτο.

 

Hallux rigidus

Θεραπεία 

Συντηρητική 

Η συντηρητική θεραπεία αποσκοπεί στην ύφεση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει:

1) Αναλγητικά , Αντιφλεγμονώδη φάρμακα προς περιορισμό του πόνου και της τοπικής φλεγμονής.

2) Μαλακά – ευρύχωρα παπούτσια με σκληρή σόλα

3) Ειδικοί πάτοι παπουτσιών που σκοπό έχουν να περιορίσουν την κίνηση στη πάσχουσα άρθρωση.

4) Ενέσεις κορτιζόνης στην άρθρωση. Οι  ενέσεις κορτιζόνης βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων αλλά πρέπει να γίνονται με φειδώ και να μην ξεπερνούν σε αριθμό τις 3-4 καθώς προκαλούν συχνά λέπτυνση του δέρματος και ατροφία του λιπώδους ιστού τοπικά.

Χειρουργική 

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την θεραπεία εκλογής στα προχωρημένα στάδια της νόσου. Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται ανάλογα με το στάδιο της νόσου , τις τυχόν συνοδές παραμορφώσεις (πχ βλαισότητα του μεγάλου δακτύλου), τις απαιτήσεις του ασθενούς.Στα αρχικά στάδια συνήθως ένας καθαρισμός της άρθρωσης (διαδερμικά, αρθροσκοπικά  ή ανοιχτά) με αφαίρεση των οστεόφυτων είναι αρκετός για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Σε ποιό προχωρημένα στάδια μέθοδοι εκλογής αποτελούν η αρθρόδεση (κατάργηση της άρθρωσης και ακινητοποίηση αυτής με βίδες ή πλάκα) και η αρθροπλαστική (αντικατάσταση της άρθρωσης με κεραμική)

Μετά το χειρουργείο στην περίπτωση καθαρισμού της άρθρωσης οι ασθενείς επιστρέφουν σχεδόν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες ενώ στις περιπτώσεις αρθρόδεσης ή αρθροπλαστικής γίνεται χρήση ενός ειδικού υποδήματος για τη βάδιση για περίπου 6 εβδομάδες.