Περιγραφή έργου

Νεύρωμα Morton

 

Νεύρωμα είναι μια πάχυνση του νευρικού ιστού που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη του σώματος. Η συνηθέστερη εντόπιση  νευρώματος στο πόδι είναι το νεύρωμα του Morton .Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου ή του δεύτερου και του τρίτου δακτύλου. Τα νευρώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλες τοποθεσίες στο πόδι .Η δημιουργία νευρώματος είναι το αποτέλεσμα της συμπίεσης και του ερεθισμού του νεύρου.

μορτον

Νεύρωμα Morton-Αιτίες

Οτιδήποτε που προκαλεί συμπίεση ή ερεθισμό του νεύρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νευρώματος .

1)Ψηλοτάκουνα παπούτσια ή παπούτσια που είναι στενά.

2)Ορισμένα σπορ- δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενο μικροτραυματισμό- ερεθισμό στο μπροστινό μέρος του ποδιού , όπως το τρέξιμο .

3)Παραμορφώσεις του άκρου ποδός.Οι άνθρωποι που έχουν κάλους, σφυροδακτυλία, υψηλές ποδικές  καμάρες ή πλατυποδία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νευρώματος Morton.

Νεύρωμα Morton-Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος με εντόπιση συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα του ποδιού, μούδιασμα των δακτύλων.Συχνά δίνεται η αίσθηση στον ασθενή ότι περπατά πάνω σε χαλίκι. Κάποιες φοράς αισθάνεται οξύ, διαπεραστικό πόνο, σαν ηλεκτρικό ρεύμα, και έχει την αίσθηση ότι ο πόνος αυτός μεταδίδεται μέχρι τη σπονδυλική στήλη.

 

Νεύρωμα Morton-Διάγνωση

Για να καταλήξουμε σε μια διάγνωση εκτός από την κλινική εξέταση του ποδιού πολλές φορές χρειάζεται να καταφύγουμε και σε απεικονιστικές μεθόδους όπως υπέρηχο ή  μαγνητική τομογραφία

norton2

Νεύρωμα Morton-Θεραπεία

Αρχικά γίνεται προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης της νόσου με τη χρήση

1) Ευρύχωρων υποδημάτων χωρίς υψηλό τακούνι.

2) Ειδικών πάτων που τοποθετούνται μέσα στο παπούτσι

3)Αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

4) Ενέσεων κορτιζόνης

Όταν τα παραπάνω μέτρα αποτύχουν καταφεύγουμε σε χειρουργική εξαίρεση του νευρώματος με μέρος του πάσχοντος νεύρου. Λόγω της αφαίρεσης του νεύρου, το δέρμα ανάμεσα στα δύο δάκτυλα θα παραμείνει ‘μουδιασμένο’ πράγμα το οποίο γίνεται καλά ανεκτό από τους ασθενείς . Μετά το χειρουργείο ο ασθενής βαδίζει άμεσα και επιστρέφει σταδιακά στις δραστηριότητές του στις επόμενες 10 ημέρες.Η επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής και το ποσοστό επιπλοκών χαμηλό