Περιγραφή έργου

 Οστεοαρθρίτιδα

 

 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση των αρθρώσεων. Ο αρθρικός χόνδρος ,ο ιστός δηλαδή που επικαλύπτει μια άρθρωση και επιτρέπει την κίνηση χωρίς τριβή των αρθρικών επιφανειών,αρχίζει σταδιακά να φθείρεται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται στις παρυφές των αρθρώσεων οστεόφυτα.

3124_72EWJ

Φυσιολογικό γόνατο Vs Οστεοαρθριτικό γόνατο

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, το 13% και πλέον των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερες ηλικίες, εφόσον ο αρθρικός χόνδρος τραυματισθεί (μετατραυματική αρθρίτιδα)  ή δεχθεί έντονες ασύμμετρες φορτίσεις. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, από ότι στους άνδρες της τρίτης ηλικίας. Εντοπίζεται πιο συχνά στο ισχίο, στο γόνατο και στη σπονδυλική στήλη, από ότι στον αγκώνα και στην ποδοκνημική. Επίσης διαπιστώνεται πιο συχνά στην κεντρική άρθρωση του αντίχειρα, όπως και στην κεντρική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε τραυματικές κακώσεις του χόνδρου, καταπόνηση των αρθρώσεων, μεταβολικές (π. χ. παχυσαρκία), ορμονικές και γενετικές διαταραχές. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να χαρακτηρισθεί και επαγγελματικό νόσημα, στο μέτρο που οι τοπικές μηχανικές φορτίσεις και η επιβάρυνση των αρθρώσεων οφείλονται όχι μόνον στην κακή στάση του σώματος, αλλά και στην επιλογή συγκεκριμένης στάσης του σώματος κατά την άσκηση της εργασίας. Χαρακτηριστικά, υδραυλικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, αλλά και χειρουργοί και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανήκουν στα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Επίσης, οι αθλητές ,λόγω αυξημένης καταπόνησης των αρθρώσεων και αθλητικών κακώσεων (γόνατα, ποδοκνημικές) μπορεί να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι: 

  • Ο πόνος.
  • Η δυσκαμψία.
  • Η διόγκωση της άρθρωσης.
  • Η παραμόρφωση και η διαταραχή του άξονα της άρθρωσης

 

Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοαρθρίτιδα;

Το ιστορικό του ασθενούς, η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος  οδηγούν σε ασφαλή διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα;
Στο πρώϊμο στάδιο, ο πόνος εμφανίζεται μόνον στα όρια της τροχιάς της κίνησης των αρθρώσεων. Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, χρειάζεται κινητοποίηση με ήπιες ασκήσεις και χειρισμούς που στοχεύουν στην αύξηση του εύρους κίνησης σε συνδυασμό με την κατάλληλη αναλγητική φαρμακευτική θεραπεία. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι ενδαρθρικές εγχύσεις με χρήση αντιφλεγμονώδους (κορτιζόνη) και βιοπολυμερούς (υαλουρονικού οξέως), που θεραπεύουν τη φλεγμονή και αναπλάθουν τον χόνδρο.

Νεότερες θεραπείες αποτελούν οι εγχύσεις βλαστοκυττάρων στην περιοχή του χόνδρου που έχει αλλοιωθεί.

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα πρωτογενή (λέγονται μεσεγχυματικά). Υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στον ομφάλιο λώρο. Στους ενήλικες υπάρχουν άφθονα στο υποδόριο λίπος και στον μυελό των οστών. Από το λίπος με ειδική τεχνική μπορεί κανείς να τα αφαιρέσει και να τα πολλαπλασιάσει σε μεγάλους αριθμούς .Τα βλαστοκύτταρα αυτά μπορούν ή να τοποθετηθούν υπό μορφή gel όπου έχει καταστραφεί ο χόνδρος ή να εγχυθούν με ένεση μέσα στην άρθρωση.

Στο ενδιάμεσο στάδιο, που χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων, μπορεί να κριθούν αναγκαίες οι οστεοτομίες διόρθωσης του άξονα φόρτισης και να ακολουθήσει η κινητοποίηση, όπως στο πρώιμο στάδιο.

Τέλος, η προχωρημένη αρθρική καταστροφή με αυξημένο πόνο, αστάθεια και παραμόρφωση, απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση – ολική αρθροπλαστική ή χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη (πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία) εφόσον πρόκειται για αυχενική ή οσφυϊκή σπονδύλωση, ακολουθούμενες από θεραπεία αποκατάστασης.

TriFitNoHeadwebΕμφύτευμα ολικής αρθροπλαστικής ισχίου

total-knee-replacement-imageΕμφύτευμα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

 

 

hip-replacement-surgery

 

 

Σε ποια ηλικία πρέπει να χειρουργηθεί ένας ασθενής με οστεοαρθρίτιδα;
Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τον διαγνωστικό έλεγχο και τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς θα προσδιορίσουν τον κατάλληλο χρόνο για χειρουργική επέμβαση.

Ο προσδιορισμός του χρόνου που θα εκτελεστεί μια χειρουργική επέμβαση για αρθρίτιδα, είναι πολύ σημαντικός. Εάν επιχειρηθεί σε μικρή σχετικά ηλικία, το αποτέλεσμα δεν διαρκεί πολύ, γιατί σε νεαρή ηλικία η δραστηριότητα δεν παύει να είναι αυξημένη.

Αν καθυστερήσει πολύ, τότε η οστική καταστροφή που συνοδεύει την οστεοαρθρίτιδα, η δυσκαμψία, η παραμόρφωση και οι μυϊκές ατροφίες που αναπτύσσονται, κάνουν την χειρουργική επέμβαση πιο δύσκολη και το τελικό αποτέλεσμα αμφίβολο.