Περιγραφή έργου

Παγωμένος ώμος

 

Η συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου (παγωμένος ώμος) είναι μια γνωστή αιτία προοδευτικού πόνου και δυσκαμψίας της άρθρωσης του ώμου. Εμφανίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, σε ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών κυρίως στις γυναίκες.

Ο αρθρικός θύλακος παχαίνει και σφίγγει. Μέσα στην άρθρωση δημιουργούνται συμφύσεις από μπάντες πυκνού συνδετικού ιστού. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει λιγότερο αρθρικό υγρό στην άρθρωση.

Το σήμα κατατεθέν αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορείτε να κινήσετε τον ώμο σας – είτε μόνοι σας ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου .

Αναπτύσσεται σε τρία στάδια :

«Πάγωμα»

Σταδιακά εμφανίζεται ο πόνος. Καθώς ο πόνος επιδεινώνεται , ο ώμος σας χάνει το εύρος της κίνησης . Το «πάγωμα» συνήθως διαρκεί από 6 εβδομάδες έως 9 μήνες .

Παγωμένος ώμος

Ο πόνος υποχωρεί σταδιακά αλλά η ακαμψία παραμένει . Κατά τη διάρκεια των 4 έως 6 μηνών που διαρκεί αυτό το στάδιο οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι πολύ δύσκολες .

«Ξεπάγωμα»

Η κίνηση της άρθρωσης σταδιακά βελτιώνεται από μόνη της. Η δύναμη και η κίνηση επιστρέφουν κοντά στο φυσιολογικό σε 6 μήνες με 2 χρόνια.

 

Αίτια

Τα αίτια του παγωμένου ώμου δεν είναι πλήρως γνωστά ακόμη. Συσχέτιση έχει βρεθεί με:

  • Διαβήτης: Οι διαβητικοί ασθενείς είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν παγωμένο ώμο. Έχουν περίπου 10% με 20% πιθανότητες. Ο λόγος είναι άγνωστος.
  • Άλλες ασθένειες: Υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, νόσος του Parkinson, καρδιακές παθήσεις.
  • Ακινητοποίηση: Παγωμένος ώμος μπορεί να εμφανιστεί μετά από παρατεταμένη ακινητοποίηση του ώμου λόγω χειρουργικής επέμβασης, κατάγματος ή άλλου τραυματισμού. Η πρώιμη κινητοποίηση της άρθρωσης μετά από τραυματισμούς έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την εμφάνιση του παγωμένου ώμου.

 

Θεραπεία

Ο παγωμένος ώμος γενικά βελτιώνεται από μόνος του με το πέρασμα του χρόνου αλλά μπορεί να χρειαστεί συνολικά μέχρι και 3 χρόνια. Ο στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος του πόνου, η αποκατάσταση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και η μυϊκή ενδυνάμωση.

Συντηρητική θεραπεία

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ενδαρθρική έγχυση στεροειδών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία

Χειρουργική θεραπεία

  • Κινητοποίηση άρθρωσης υπό αναισθησία
  • Αρθροσκοπική συμφυσιόλυση ώμου