Περιγραφή έργου

Σύνδρομο Ταρσιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα , γνωστό επίσης και ως νευραλγία του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου, είναι μια συμπιεστική νευροπά­θεια  κατά την οποία το κνημιαίο νεύρο συμπιέζεται στη διαδρομή του μέσω του ταρσιαίου σωλήνα

Ανατομία

Ο Ταρσιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοινώδης σωλήνας ο οποίος σχηματίζεται από το λακιδωτό σύνδεσμο  που εκτείνεται από το έσω σφυρό στο έσω όγκωμα της πτέρνας και αποτελείται από δύο πέταλα, το επιπολής και το εν τω βάθει.

open-uri20130318-27146-9n93ex

Από τον ταρσιαίο σωλήνα διέρχονται το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο  καθώς  και άλλα ανατομικά μόρια όπως η οπίσθια κνημιαία αρτηρία  οι τένοντες του οπίσθιου κνημιαίου, του μακρού καμπτήρα του μεγάλου δακτύλου και του μακρού καμπτήρα των δακτύλων.

Αιτίες

To σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα παρατηρείται κυρίως σε δραστήριους ενήλικες, ιδιαίτερα γυ­ναίκες.

Σύνδρομο Ταρσιαίου σωλήνα προκαλείται από οτιδήποτε δημιουργεί συμπίεση στο οπίσθιο κνημιαίο νεύρο όπως:

·       Πλατυποδία , Συνοστέωση του ταρσού

·       Γάγγλια, Όγκοι, Τενοντίτιδα, Οστεόφυτα, Επικουρικά Οστά.

·      Ένας τραυματισμός, όπως διάστρεμμα ποδοκνημικής , μπορεί να δημιουργήσει οίδημα στην περιοχή με αποτέλεσμα συμπίεση του νεύρου

·      Συστηματικές παθήσεις

·      Αλλη αιτία μπορει να αποτελέσει μια μετεγχειριτική ουλή ή ο απευθείας τραυματισμός του νεύρου απο κάποιο παπούτσι.

 

Link to Dougs YouTube video

Συμπτώματα

Οι ασθενείς  τυπικά παραπονιούνται για αιμωδία στο πόδι, η οποία ακτινοβολεί στο μεγάλο δάκτυλο και τα πρώτα 3 δάκτυλα, πόνο, οίδημα, αίσθημα καύσου και «ηλεκτρικής εκκένωσης» και «γαργάλημα» στη βάση του ποδιού και την πτέρνα.Το αίσ­θημα του καύσου μπορεί να είναι αισθητό στο πέλμα και να ακτι­νοβολεί προς τα πάνω, φθάνοντας μέχρι το γόνατο.
Ανάλογα με την περιοχή της παγίδευσης του νεύρου, τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν και σε άλλες περιοχές. Π.χ. εάν η παγίδευση έχει συμβεί σε υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να προσβληθεί ολόκληρο το πόδι, δεδομένου ότι μπορεί να προσβληθούν όλοι οι κλάδοι του κνημιαίου νεύρου.
Ο πόνος χειροτερεύει και διαχέεται μετά από πολύωρη ορθοστασία και ανακουφίζεται με την ανάπαυση.
Στα κλινικά ευρήματα περιλαμβάνονται το θετικό σημείο επίκρουσης και οι διαταραχές αισθητικότητας στην κατανομή του έσω και έξω πελματιαίου νεύρου. Τα συμπτώματα αναπαράγονται με πίεση του νεύρου με δάκτυλο για 1 λεπτό ή με συγκράτηση της πτέρνας σε έξω ή έσω στροφή.
Βοηθητικά στη διάγνωση είναι η μαγνητική τομογραφία και το ηλεκτρομυογράφημα, που το αποτέλεσμα του όμως εξαρτάται πολύ από αυτόν που το κάνει και την εμπειρία του πάνω σε αυτό το σύνδρομο.

Θεραπεία

 

Συντηρητική θεραπεία:

Αρχικά η θεραπεία ξεκινά με ανάπαυση, παγοθεραπεία και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων

Ακινητοποίηση.

Φυσικοθεραπείες.

Ενέσεις  τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδών

Ορθωτικά πέλματα.

Χειρουργική θεραπεία:

Επι αποτυχίας της  συντηρητικής θεραπείας να ελέγξει τα συμπτώματα καταφεύγουμε στη χειρουργική θεραπεία . Γίνεται διάνοιξη του ταρσιαίου σωλήνα και αποσυμπίεση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου.